Anlaşmalı Boşanma
Taraflar boşanma ve ferileri konusunda her hususta anlaşmış iseler bu halde evliliklerinin 1 yıl veya daha fazla sürmüş olması şartı ile anlaşmalı boşanma yoluna başvurabilirler. Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu madde 166 ‘da evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma başlığının altında düzenlemiştir. Madde metni şu şekildedir:
“…Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz…”
Anlaşmalı boşanma davalarında çiftler özellikle karşı karşıya gelip gelmeyeceklerini sormaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında her iki tarafın da hakim önüne çıkarak protokolde yazıldığı şekilde boşanmayı kabul ettiklerinin teyit edilmesi koşuldur. Taraflar kendilerini avukatla temsil ettiriyor olsalar dahi kimlik fotokopileri sunulacak, kimlik tespitleri yapılacaktır. Ancak anlaşmalı boşanma davaları çekişmeleri boşanma davalarına nazaran oldukça kısa sürede sonuçlanmaktadır. Halihazırda her iki tarafın boşanma davası dışındaki hususlarda anlaşmasalar dahi boşanmayı talep etmeleri halinde aile birliğinin korunacağı gerekçesi ile kanuni düzenleme çalışmaları mevcutsa da henüz gündemde değildir. Bu nedenle, artık evlilik birliği çekilmez hale gelen çoğu çift en az 2-3 yıl sürecek bir boşanma sürecine girmektense kısa sürede boşanmak için anlaşmalı boşanmayı tercih etmektedir.
Aile hukuku kapsamında arabuluculukta ülke gündemindedir. Ancak hassas bir konu olan aile birliği ve ailenin korunması ile çocukların üstün menfaati gibi hususlar ile ciddi bir temel ile adım atılması gereken bu konuda da çalışmalar devam etmektedir. Bu yazıda kısaca anlaşmalı boşanma için şartlar ile basit bir dilekçe ve protokole bilgilendirme amaçlı yer verilecektir.
Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede ve Nasıl Açılır?
Aile mahkemesinde, eşlerden biri veya ikisi beraber açabilir. Burada yetkili mahkeme olması da şart değildir. Yani, anlaşan taraflar istedikleri aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davasını açabileceklerdir.
Taraflar dava dosyası içinde, dava dilekçesi, protokol ve kimlik fotokopilerini koyarak bu davayı açabilirler. Anlaşmalı boşanma davasında maktu başvuru harcı ile peşin harç alınacak olup ayrıca bir miktar gider avansı da dosyaya yatırılacaktır.
Dava açıldıktan sonra mahkemeye gönderilecek olup duruşma günü verilecektir. Yukarıda belirttiğimiz üzere ilk duruşmaya her iki tarafında katılması mecburidir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Kanun metninde anlaşmalı boşanmanın mümkün olabilmesi için tarafların boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve çocukları var ise bunların durumları konusunda anlaşmış olması ve bunu protokolde düzenlemesi gerektiğine işaret etmektedir. Hakim uygun bulmadığı hususları taraflara bildirecek, bu konudaki düzenlemesi taraflarca kabul edilir ise anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir.
Boşanmanın mali sonuçları; maddi – manevi tazminat ile yoksulluk nafakasıdır.
DİKKAT : PROTOKOLDE MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT İLE YOKSULLUK NAFAKASI TALEP EDİLMEDİĞİ BELİRTİLMİŞ İSE ARTIK TALEP EDİLEMEZ.
Taraflar ÇOCUKLARIN VELAYETİ konusunda da anlaşmış olmalıdır. Yine, velayet kendisine ait olmayan eşin çocuklar ile kişisel ilişkisi de düzenlenmiş olmalıdır. Yine, çocuklar için iştirak nafakası da düzenlenmesi gereken bir diğer konudur.
Taraflar protokolde mal paylaşımı, çocukların eğitim gideri, düğünde takılan ziynet eşyaları, kadının evlilik soyadını kullanıp kullanmamaya devam edip etmeyeceği konusunda da anlaşmaya varabilir ve protokolde yer verebilir. Bu da taraflar için bağlayıcıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolü ile ilgili olarak kimi zaman mahkemelerce damga vergisi ödenmesi talep edilebilmektedir.
BOŞANMA PROTOKOLÜ
TARAFLAR : 1- İsim Soyisim TC
2- İsim Soyisim TC
BOŞANMA HUSUSU : Her iki taraf da , TMK 166/III uyarınca boşanmayı karşılıklı olarak kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktır.
VELAYET HUSUSU : Tarafların müşterek çocukları ……velayetinin …… hususunda taraflar karşılıklı olarak anlaşmışlardır.
NAFAKA HUSUSU: Taraflar gerek yoksulluk gerekse de iştirak nafakası hususunda aşağıdaki şartlar doğrultusunda anlaşmışlardır.
a) Yoksulluk Nafakası Bakımından: ….
b) İştirak Nafakası Bakımından: ….
MÜŞTEREK ÇOCUKLA KİŞİSEL GÖRÜŞ HUSUSU:
Taraflar velayeti kendisinde bulunmayan müşterek çocuk ile kişisel görüş şartları bakımından aşağıdaki şartlarda anlaşmışlardır.
….
Taraflar bu zaman dilimleri için anlaşmış bulunmaktadır.
MAL REJİMLERİ TASFİYESİ HUSUSU:
…
…
TAZMİNAT HUSUSU: Taraflar TMK 174. madde uyarınca …kabul ve taahhüt etmektedirler.
ZİYNET EŞYASI HUSUSU:
EŞYALAR HUSUSU:
VEKÂLET ÜCRETİ VE MAHKEME MASRAFLARI KONUSU: …
SONUÇ: Yukarıda açıklanan tüm hususlar üzerinde taraflar mutabakata varmış olup, iş bu PROTOKOL hiçbir baskı altında kalmaksızın tarafların özgür iradeleriyle hazırlanıp Mahkeme dosyasına sunulmak üzere 3 nüsha olarak karşılıklı teati sonucu tanzim ve imza altına alınmıştır.
DAVACI DAVALI
Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Eşlerden biri, birlikte ikamet ettikleri yer Aile Mahkemesine (yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine) hitaben, kendisinin ve eşinin isim-soy isim, T.C. ve adres bilgilerinin yer aldığı bir dilekçe yazmalıdır.
İZMİR NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE,
DAVACI : …
VEKİLİ : Av. Dilek BALCI TÜRKMEN
DAVALI : …
KONU : Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi talepli dava dilekçesidir.
AÇIKLAMALAR :
Davacı müvekkil ve davalı taraf ……… tarihinde evlenmiş olup tarafların bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır.
…
…
Ekte sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolü’nün kabulü ile tarafların protokol kapsamında boşanmalarına karar verilmesini müvekkil adına talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : TMK 166, HMK ve ilgili mevzuat
DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, anlaşmalı boşanma protokolü, Tanık, Bilirkişi, Yemin, İsticvap ve sair yasal deliller
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izah edilen sebeplerden dolayı davalı eşin de boşanmayı kabul ettiği göz önünde bulundurularak;
Davamızın KABULÜNE, …. tarihli anlaşmalı boşanma protokolü dikkate alınarak TMK 166/3 maddesi uyarınca tarafların BOŞANMALARINA,
Nafaka ve diğer konuların ekte sunduğumuz protokole göre düzenlenmesine ve bu protokolün boşanma kararının eki olarak sayılmasına karar verilmesi vekaleten arz ve talep olunur….2024
Davacı Vekili
Av. Dilek BALCI TÜRKMEN
Ek:
…2024 tarihli anlaşmalı boşanma protokolü,
Nüfus kayıt örneği
Onanmış vekaletname örneği
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Sürecin taraflarca takip edilmesi ve duruşma gününün en kısa süreye alınması ile oldukça kısa sürede sonuçlanmaktadır. İzmir için uygulamada anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra o hafta içinde dahi duruşma günü alarak tarafların boşanmaları sağlanmakta bir sonraki hafta ise gerekçeli kararın yazılarak kararın kesinleştirilmesi sağlanmaktaydı. Ancak halihazırda mahkeme yoğunluğu nedeniyle duruşma tarihi gecikebilmektedir.
Rakamlar değişebilmekte olup örnek olması adına :
Anlaşmalı Boşanma Davası Ücretleri Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası açılırken, başvurma harcı, peşin harç ve gider avansı yatırılması gerekmektedir.
Başvuru Harcı: 427.6 TL
Dosya Gideri: 22.1 TL
Peşin Harç: 0.00 TL
Tebligat Gideri: 870 TL
Vekalet Suret Harcı: 0 TL
Bilirkişi Ücreti :0 TL
Keşif Gideri :0 TL
Tanık Gideri :0 TL
Diğer İş Ve İşlemler :250 TL
---------------------------
Toplam :1569.70 TL
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Anlaşmalı boşanma davası için avukat tutmak zorunlu değildir. Sürecin daha hızlı sonuçlanması ve tarafların herhangi bir maddi veya hukuki kayba uğramaması için bir boşanma avukatı ile anlaşmak ve hukuki destek almak daha sağlıklı olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma İçin Avukatlara Ödenen Ücret Ne Kadardır?
Ücret İzmir Barosu ve Türkiye Barolar Birliği tarifesine göre belirlenir.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Ne İş yapar?
Anlaşmalı da olsa süreç oldukça sıkıntılıdır. Yine, anlaşmalı boşanmanın tüm hukuki sonuçlarını bilmemek taraflar arasında strese neden olmaktadır. Tarafların daha sonraki süreçte bir uyuşmazlık yaşamaması adına tüm hususların tartışılarak karar varılması kendileri için faydalı olacaktır. Bu kapsamda avukattan hukuki destek alınması önemlidir. Yine, dava dilekçesi ve dosyasının açılması, adliyeye gidilerek davanın açılması, mahkeme ile görüşülerek tarafların uygun olduğu en yakın güne duruşma tarihi alınması, gerekçeli kararın yazılması ve takibi ile kesinleştirilmesi gibi işlemlerin avukat tarafından takibi sağlanmaktadır.
İzmir’ de bulunan ofisimizde hem fiziki olarak hem de online olarak anlaşmalı boşanma süreçleri için gereken her türlü hizmeti veriyoruz. Bizlere iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.