Arabuluculuk son yıllarda ülkemizde yaygınlaşan bir hukuk bileşenidir. İlgili hizmet gereğince özel hukuk uyuşmazlıklarının tarafları olan kişiler özgür iradeleriyle seçmiş oldukları tarafsız ve alanında uzman arabulucu hakemliğiyle dava açmadan veya dava açtıktan sonra başvurarak davada bulunan uyuşmazlığın çözülme yöntemidir. Arabuluculuk taraflar arasında var olan uyuşmazlıkları mahkeme dışında kesin ve hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağlayan bir usul hukuku kurumudur. Arabuluculuk kavramı ihtiyari ve zorunlu arabuluculuk olarak iki ayrı başlığa ayrılmıştır.
İhtiyari Arabuluculuk: Bu arabulucu hizmeti içerisinde yer alan tarafların anlaşmazlığın çözülmesi ile ilgili bir arabulucuya gitme zorunlulukları bulunmadığı halde, davanın çözümü için dava öncesinde bir arabulucuya başvurmaları işlemidir. Bir konu üzerinde anlaşmazlık yaşayan taraflar her türlü hukuk uyuşmazlığı davasında ihtiyari arabuluculuk yöntemini tercih edebilirler.
Zorunlu Arabuluculuk: Bu arabulucu hizmeti için tarafların dava açmadan önce mecburen arabulucu hizmeti alması gerekmektedir. Zorunlu tutulan bu arabuluculuk hizmetinde taraflar hiçbir şekilde anlaşamadıkları takdirde dava dosyayı ilgili hakimler tarafından ele alınacaktır. Bu arabuluculuk hizmetine dava açmadan gidildiğinde dava şartı bulunmadığı için reddedilme olasılığı bulunmaktadır. Genellikle Ticari ve iş davalarında arabuluculuk hizmeti zorunlu tutulmaktadır.